Când vine vorba de plata taxelor şcolare din străinătate, românii nu mai sunt legaţi de mâini şi de picioare. Britanicii, de exemplu, îi primesc gratuit la studii, cu condiţia să se întreţină singuri.
O medie decentă la Bacalaureat şi un dosar de admitere întocmit cu cap sunt de-ajuns pentru le asigura tinerilor români studenţia peste hotare.
Pe modelul "ieftin şi bun", multe dintre ofertele universităţilor din Europa promit o educaţie de calitate, la costuri accesibile. Cei care le-au testat spun însă că lucrurile nu stau chiar atât de roz. Condiţiile sunt excelente, recunosc studenţii români, dar de la cazare şi până la biletul de avion, tot e nevoie de sacrificii financiare. Cum te pregăteşti pentru un masterat în străinătate
Carte în Marea Britanie: minim 9 la BAC
"Fiica mea a dat admitere pe bază de eseu, iar la Bac a luat nota 9. Este scutită de taxe, dar dăm 2.700 de lire cazarea în campus pe un an, plus vreo 400 de lire mâncarea, la care se adaugă 300 de lire biletul de avion dus-întors în vacanţe. În total, 800 de euro lunar", povesteşte tatăl Mihaelei M., studentă în primul an la universitatea Stirling din Marea Britanie.
Pentru tinerii strânşi la pungă, dornici să înveţe în Regatul Unit, există varianta împrumutului de la stat. O înţelegere flexibilă, fără dobândă, prin care se angajează să returneze banii (4.000-9.000 de euro pe an pentru licenţă şi circa 3.500 pentru master) după terminarea facultăţii şi doar dacă pun mâna pe un job bine plătit. În caz contrar, datoria va fi ştearsă după 30 de ani.
Astfel, cu sub o mie de euro pe lună, o familie de români îşi poate trimite copilul să înveţe la şcoli faimoase precum King’s College London, University of Aberdeen sau chiar Cambridge University. ADMITERE în 15 minute și MONDENITĂȚI în loc de cursuri. Vezi CINCI MOTIVE trăsnite pentru care merită să studiezi peste hotare
La