Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării urmează a fi creat la începutul anului viitor.
În Republica Moldova, angajamentul guvernării de a crea Comisia Națională pentru Integritate a fost îndeplinit numai parțial. Comisia nu funcționează. Tot pe jumătate a fost îndeplinit deocamdată și un alt angajament față de Uniunea Europeană privind combaterea discriminării. Parlamentul a adoptat astă vară o lege în această privință. Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie, numai că experții întrevăd și aici posibile complicații, pentru că ea va trebui aplicată tot de un fel de comisie, care încă nu există. Relatează Diana Răileanu.
Membrii Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării vor examina, între altele, plângerile din partea cetăţenilor care se consideră victime ale discriminării. Experta în egalitatea de gen la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Daniela Terzi-Barbăroşie, se arată îngrijorată că deşi a rămas puţin peste o lună până la intrarea în vigoare a Legii privind egalitatea de şanse, nu a fost aprobat încă regulamentul de funcţionare a Consiliului şi nici membrii acestuia:
Daniela Terzi-Barbăroșie x Daniela Terzi-Barbăroșie „Consiliul care este vizat de cadrul legal privind prevenirea discriminării va fi organul prin care va fi respectată această lege. Ceea ce mă îngrijorează pe mine şi pe colegii mei din domeniul drepturilor omului este această tergiversare pentru care nu am o explicaţie. Aş fi vrut, într-adevăr, să se demareze odată discuţiile în jurul nominalizărilor pentru că şi noi ca societate civilă avem aşteptări, pentru că în funcţie de implementarea acestei legi avem şi noi alte co-dependenţe în ceea ce priveşte avansarea negocierilor cu privire la integrarea noastră europeană.”
Legea privind egalitatea de şanse a fost aprobată la finele lunii mai după dezbateri controver