Randamentele eurobondurilor româneşti au crescut vineri la cel mai ridicat nivel din ultima lună, investitorii anticipând că anunţul referitor la încheierea unui nou acord cu FMI anul viitor ar putea creşte cererea pentru obligaţiuni în monedă locală.
Randamentul obligaţiunilor denominate în euro cu maturitatea în 2018 a avansat cu 5 puncte de bază, sau 0,05 pnucte procentuale, la 4,75%, cel mai ridicat nivel din 4 octombrie, transmite Bloomberg, preluată de BusinessWeek.
Moneda naţională s-a depreciat spre finalul sesiunii interbancare, într-o piaţă cu interes redus la tranzacţionare, iar cotaţiile au urcat până la 4,5290 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel al zilei. Rata de referinţă publicată vineri de Banca Naţională a României (BNR) a urcat cu 0,64 bani, la 4,5220 lei/euro.
Premierul Victor Ponta a declarat joi că un nou acord de precauţie cu FMI ar acţiona drept plasă de siguranţă împotriva “turbulenţelor serioase” de pe pieţele financiare , notează Bloomberg.
Acordul preventiv aflat în derulare ar trebui să se încheie în luna aprilie, iar vineri a început campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la începutul întrevederii cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că a discutat cu premierul Victor Ponta şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi s-a decis încheierea unui nou acord cu FMI pentru “încă un an sau doi”.
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, a declarat vineri că misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucureşti la mijlocul lunii ianuarie, când se va face ultima analiză a acordului în derulare şi se vor negocia condiţiile noii înţelegeri, care va fi aprobată cel mai probabil în luna februarie.
“Credem că un nou acord preventiv cu FMI va fi un factor pozitiv pentru obligaţiunile guvernamentale denominate în le