Mihai Moldoveanu a stat după gratii 15 ani pentru o crimă, fără să existe probe directe. Miercuri, el a fost eliberat după o decizie CEDO pusă în aplicare de Înalta Curte. Procurorii şi judecătorii sunt siguri că nu au greşit când l-au condamnat. Victimă a unei erori judiciare?
Mihai Moldoveanu a stat după gratii 5.540 de zile
Sursa: Foto: Marian Ilie
"Nu ştiţi cum este să vă treziţi în fiecare dimineaţă la puşcărie, să vă întrebaţi de ce sunteţi acolo de foarte mulţi ani. Când m-am predat aveam încredere că se va repara greşeala. Însă, au trecut mulţi ani şi nu s-a reparat nimic pe aici, pe plan local. A trebuit să apară hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului (n.r.- CEDO)", îşi vărsa năduful Mihai Moldoveanu din Penitenciarul Jilava, în luna octombrie când am fost să-i luăm un interviu. SUMARUL ARTICOLULUI Un nou caz Ţundrea? Condamnat fără probe în anii `90, eliberat după 15 ani de temniţă Judecător: "A fost un caz complet. Sunt foarte sigur de decizia mea"CONDAMNAT FĂRĂ VINĂ. Marcel Ţundrea, mărturii zguduitoare de dincolo de gratii
De 16 ani, de la arestarea preventivă, susţine că e nevinovat pentru crima asupra unui taximetrist. Pentru că a participat ca martor la o tâlhărie, i s-a pus în cârcă şi o crimă produsă în aceeaşi seară, este varianta pe care o scoate în faţă Moldoveanu.
În ţară, nimeni nu l-a crezut. Din afară însă, i-a venit un ajutor neaşteptat: în acest an, pe 19 iunie, CEDO a decis că Moldoveanu nu a fost judecat corect. S-a constatat că "a avut loc o încălcare a dreptului la un proces echitabil prevăzut de art. 6 din Convenţia Drepturilor Omului privind condamnarea fără a fi audiat şi fără a fi administrate în mod direct probe. Se mai hotărăşte că a avut loc o încălcare privind lipsa de apărare în cadrul procedurii de recurs".
Urmarea: pe 7 noiembrie, Înalta Curte a casat decizia Curţii Supreme (aşa cum