Dragostea la primă vedere există. Cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă din Irlanda, care au reuşit chiar să îi găsească o explicaţie. Potrivit experţilor, cortexul median prefrontal, o regiune a creierului, joacă un rol important în deciziile romantice pe care le luăm. În plus, această regiune a creierului este legată de atracţia sau afinitatea faţă de anumite persoane, încă de la prima vedere, scrie LiveScience.
Cercetătorii spun că anumite zone ale cortexului median prefrontal, aflat în apropierea părţii din faţă a creierului, lansează instantaneu mesaje privind atracţia fizică dintre persoane şi ne spun dacă persoana pe care o vedem pentru prima oară este perechea potrivită.
Totul se produce într-un interval de timp de ordinul milisecundelor, după ce am văzut pentru prima oară persoana respectivă, susţin cercetătorii de la Colegiul Trinuty, din Irlanda.
LiveScience notează că acest studiu este primul care foloseşte date culese de la primele întâlniri între necunoscuţi, pentru a examina felul în care creierul face judecăţi romantice.
Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 151 de persoane, dintre care 78 de femei şi 73 de bărbaţi. Toţi participanţii la acest experiment erau heterosexuali, nu erau implicaţi într-o relaţie, nu se cunoşteau în prealabil şi au participat la scurte întâlniri.
Speed Dating, în numele ştiinţei
Participanţii se aflau toţi într-o cameră şi treceau de la unul la altul pentru a sta de vorbă timp de 5 minute, în căutarea perechii perfecte. După aceste scurte întâlniri, ei au fost rugaţi să completeze nişte formulare în care să indice pe care dintre ceilalţi participanţi şi-ar dori să-l mai întâlnească.
Înainte de aceste întâlniri, cercetătorii au examinat creierul a 39 dintre participanţi folosind un instrument de imagistică cu rezonanţă magnetică funcţională (RMN). Oamenii de ştiinţă au