Bolile reumatice sunt tot mai frecvente, iar de vină sunt meteahna românilor de a-şi administra haotic analgezice şi antibiotice, dar şi kilogramele în plus.
Reumatismul este expresia generică utilizată pentru a desemna peste 200 de afecţiuni ale articulaţiilor, muşchilor şi oaselor. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că bolile reumatice reprezintă cel mai frecvent raportată cauză de boală la populaţia adultă. „20% din totalul consultaţiilor la medicul de familie sunt generate de bolile reumatice. Ele constituie a doua cea mai frecventă cauză de prezentare la doctor, după bolile cardiovasculare", potrivit medicului Cătălin Codreanu, directorul Centrului de Boli Reumatismale „Ion Stoia" din Bucureşti şi preşedintele Ligii Române Împotriva Reumatismului.
Practic, unul din cinci pacienţi care se prezintă la medicul de familie are dureri musculo-scheletice şi articulare. Durerea lombară este simptomul unei boli reumatice, regăsită în primele zece cauze care determină internarea în spital, a mai spus specialistul în deschiderea Congresului Naţional de Reumatologie, desfăşurat recent la Bucureşti.
În ultimii ani, incidenţa bolilor reumatice a crescut îngrijorător, ele fiind întâlnite nu doar la persoanele de vârsta a treia, ci şi la adulţii tineri şi la copii. Numărul mare de cazuri de afecţiuni reumatice este, pe de o parte, consecinţa îmbătrânirii populaţiei. Trăim mai mult decât strămoşii noştri, drept urmare, există o probabilitate mai mare să dezvoltăm bolile bătrâneţii, iar printre acestea se numără şi reumatismul. Pe de altă parte, bolile reumatice sunt cauzate şi de obiceiurile nesănătoase specifice vieţii moderne: administrarea excesivă de medicamente de tipul analgezicelor (cum sunt ibuprofenul, paracetamolul, aspirina sau codeina) şi obezitatea, pentru că excesul ponderal apasă pe articulaţii.
Patru milioane de româ