Două proiecte energetice în valoare de miliarde de euro au stricat buna dispoziţie la Moscova şi Sofia. Este vorba de conducta "Burgas-Alexandrous" şi de centrala nucleară "Belene". Numai un singur proiect se mai află în desfăşurare.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-a contramandat cu câteva zile în urmă vizita în Bulgaria, programată pentru data de 9 noiembrie. Vizita fusese privită ca un simbol al hotărârii Moscovei de a extinde cooperarea cu Sofia în domeniul energetic, chiar dacă tocmai această cooperare a dat naştere unor tensiuni. Nu trebuie uitat că Bulgaria a decis anul trecut să se retragă din două proiecte cu participare rusească - construcţia centralei nucleare "Belene" şi a conductei "Burgas Alexandroupolis" - chiar dacă Bulgaria este în cel mai ridicat grad dependentă de livrările de gaz din Rusia. Conducta "South Stream" este ultimul proiect energetic de miliarde cu participaţie rusească, din care guvernul de la Sofia nu s-a retras, scrie DW.
În locul lui Vladimir Putin, la Sofia va sosi Alexei Miller, şeful gigantului energetic rusesc Gazprom. El va avea în servietă decizia finală de investiţii pentru conducta "South Stream". Conducta va lega Rusia de Italia, via Bulgaria. Aproximativ 900 de kilometri de conductă vor traversa de la est la vest Marea Neagră. Traseul este simţitor mai scurt decât cel al conductei "Nord Stream", din Marea Baltică, dar şi aici investiţia este estimată la mai multe miliarde de euro.
Relaţii dificile între două foste "state socialiste frăţeşti"
Costurile ridicate ar fi totuşi profitabile pentru Rusia, fiindcă în acest fel gazul rusesc destinat occidentului nu ar mai trebui să tranziteze Ucraina. În trecut, dispute între Moscova şi Kiev au perturbat în mod repetat livrările de gaz din Rusia către vestul Europei. Dispute au izbucnit însă între părţile rusă şi bulgară, f