* lucrările eligibile sunt anvelopările de blocuri precum şi reabilitarea instalaţiilor de termoficare din acestea * 60% este cofinanţarea europeană, maxim 30% din partea primăriei şi cel puţin 10% este contribuţia asociaţiilor de proprietari * cererile de finanţare se pot depune începând cu 15 noiembrie
Lucrările de reabilitare termică a blocurilor vor fi finanţate prin fonduri europene, investiţiile ţintă fiind blocurile de locuinţe construite între 1950 şi 1990, în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse. Ministerul Dezvoltării a anunţat că depunerea cererilor de finanţare se poate face începând cu 15 noiembrie 2012. Implementarea măsurilor privind eficienţa energetică va trebui să aibă ca rezultat o reducere de cel puţin 40% a consumului de energie pentru încălzire şi atingerea unui consum minim de energie pentru încălzire în funcţie de zonele climatice la nivel naţional.
Beneficiarii eligibili ai schemei de finanţare sunt unităţile administrativ-teritoriale (autorităţi ale administraţiei publice locale) - municipii reşedinţe de judeţ în calitate de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari. În cadrul acestui program pot fi finanţate proiecte ce vizează lucrări de reabilitare termică a anvelopei, precum şi cele de reabilitare a sistemului de încălzire.
"Au fost mai multe asociaţii care s-au arătat vădit interesate de acest program. Le-au fost puse la dispoziţie toate informaţiile legate de accesarea acestui program", ne-a declarat viceprimarul Alexandru Dănăilă, cel care are în competenţă activitatea asociaţiilor de proprietari.
Bugetul alocat la nivel naţional este de 304 milioane euro, din care 150 de milioane din Fondul European de Dezvoltare Regională şi 154 de milioane din contribuţia naţională (buget de stat, contribuţia autorităţilor locale şi a asociaţiilor de proprietar