Mii de credincioşi au venit vineri la Catedrala patriarhală Alexandru Nevski din Sofia şi la Mănăstirea Troian pentru a aduce un ultim omagiu patriarhului bulgarilor ortodocşi, relatează Agerpres pe website-ul său.
Mormântul patriarhului se află în spatele celebrei icoane a Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa) despre care se spune că este vindecătoare şi făcătoare de minuni.
Conform tradiţiei, icoana, care a devenit simbolul Mănăstirii Troian, a treia ca mărime din Bulgaria după mănăstirile Rila şi Bacikovo, a fost adusă acolo de un călugăr român. În secolul al XVIII-lea, călugărul a plecat cu icoana de la Athos în drum spre Ţara Românească. Într-o noapte, el s-a oprit lângă localitatea Troian ca să se odihnească, iar a două zi când a vrut să plece calul lui şi-a rupt piciorul.
El a găsit alt cal şi în ziua următoare a plecat din nou, dar nu a mers mult şi acel animal şi-a rupt piciorul. Atunci, călugărul a înţeles că Dumnezeu doreşte ca icoana să rămână la Troian. Potrivit localnicilor, icoana este vindecătoare şi de câteva ori a salvat localitatea de dezastre naturale şi de boli.
Cotidianul sofiot 24 Ceasa scrie sâmbătă că muncitorii care au săpat mormântul patriarhului Maxim au lucrat timp de 15 ore fără să se oprească pentru că biserica se află pe o stâncă.
La slujba de pomenire au asistat preşedintele bulgar Rosen Plevneliev, preşedintele parlamentului Ţeţka Ţaceva, reprezentanţii Sfântului Sinod din Bulgaria, patriarhul ecumenic Bartolomeu, delegaţii ai celorlalte biserici ortodoxe din lume, oamenii politici, membri ai corpului diplomatic. Delegaţia română a fost condusă de arhiepiscopul Craiovei şi mitropolitul Olteniei, Irineu, care a participat în calitate de reprezentant al Patriarhiei Române, delegat al Preafericitului părinte patriarh Daniel.
Presa sofiotă de sâmbătă îl citează pe mitro