Topirea calotei glaciale din Oceanul Arctic, care duce la descoperirea unor zone tot mai mari de apă, va permite creşterea exploatării resurselor din regiune. Rusia, SUA, Danemarca, Norvegia şi Canada profită de moment şi-şi întăresc poziţiile militare din Oceanul Arctic, într-un nou „Război Rece" generat de goana după ţiţei şi după gaze naturale.
Oceanul Arctic dispune de trei resurse naturale separate care suscită interesul statelor care deţin deja zone de exploatare în nordul îngheţat. Topirea accelerată a calotei glaciale deschide, treptat, noi tronsoane de navigare în nordul coastei ruseşti, la care aspiră numesoare state din emisfera nordică. Fundul oceanului este ticsit cu rezerve de ţiţei şi de gaze naturale, în timp ce apa conţine, poate, ultima resursă piscicolă din lume.
Oceanul va înghiţi calota glacială
Toate acestea devin din ce în ce mai uşor accesibile. Gheaţa din Cercul Polar dispare pe zi ce trece, într-un ritm accelerat, potrivit datelor înregistrate de satelitul CryoSat-2 al Agenţiei Spaţiale Europene. Doar anul trecut, 900 de kilometri cubi au dispărut în lunile de vară. Ritmul de topire a crescut cu 50% pe an, cifră mai mare decât au estimat, iniţial, oamenii de ştiinţă.
În câţiva ani, Oceanul Arctic ar putea fi lipsit total de gheaţă pe timpul verii. Spre exemplu, în regiunile nordice din Groenlanda şi din Canada, unde grosimea gheţii se menţinea la o medie minimă de cinci-şase metri, a ajuns la cel mult trei metri, pe alocuri chiar şi la un metru. Perspectiva pe care o oferă subţierea calotei glaciale alimentează setea mai multor ţări după rezervele din ocean şi de sub el.
În plină pregătire
Goana acerbă este după ţiţei şi gaze naturale, iar mari jucători din Cercul Polar sunt Rusia, Statele Unite ale Americii, Danemarca, Norvegia şi Canada.
Toată cele cinci state au început deja să-şi consolideze poziţ