A VI-a ediţie a Festivalului Ştiinţei, eveniment ce a fost găzduit ieri de către Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu”, a adus în faţa a peste 300 de vizitatori, invenţii care mai de care mai trăsnite. Elevii din 30 de şcoli, dintre care una din Ungaria, cărora li s-au adăugat studenţi din Arad şi Timişoara, s-au străduit să impresioneze vizitatorii cu realizările lor.
Şarpele de laborator, levitaţia, baterii din fructe şi legume, oul care intră printr-un orificiu foarte mic în balonul de sticlă, focul rece – folosit în cascadorii, licuricii cu sclipici, corpul care urcă pe plan înclinat, elicopterul format dintr-o persoană şi patru litri de apă, mingea super zburătoare, coloranţii alimentari naturali sau culori obţinute din fructe şi legume, reprezintă doar o mică parte dintre invenţiile prezentate.
Larisa Frunză, elevă în clasa a X-a la Liceul „Iuliu Maniu“, ne explică modul prin care a reuşit să creeze şarpele de laborator: „Crusta de ferocianură cuprică este semipermeabilă, lăsând să treacă prin ea doar moleculele mici ale apei dar nu şi cele mari ale clorurii cuprice. Apa intră în tubul format şi îl umflă până crapă. În acest moment intră în tub puţină clorură, care va forma o nouă crustă, iar reacţia continuă şi şarpele creşte“. În acelaşi timp, fenomenul de levitaţie este descris de către elevii Vlad Mocan, Larisa Mang şi profesoara lor, Margareta Clepcea: „Se crează un câmp magnetic pe baza inducţiei electromagnetice…“.
Bateriile din fructe şi legume se obţin „utilizând acidul citric din portocale, de exemplu, pentru a forma curent electric, folosit pentru aprinderea unor becuri, termometru electric, leduri, etc“, ne spune Laurian Moscal de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară. Acesta este ajutat de colegii săi Alexandru Şoara, Andreea Scripciuc, Andreia Bindea şi Răzvan Mihai Goldiş.
Tot mai puţini oameni de ştiinţă
O