Campania electorală pentru alegerile din 9 decembrie a adus la start o serie de figuri extrem de familiare în peisajul politic românesc. "Parlamentari de profesie", aceştia au populat băncile Parlamentului încă din prima legislatură din 1990, iar acum, unii dintre ei se prezintă în faţa electoratului pentru a cere al şaptelea mandat consecutiv. Traseul politic i-a adus de multe ori în aceeaşi tabără, dar şi în partide diferite. Un singur lucru nu s-a schimbat: mandatul de deputat sau cel de senator.
Unii dintre cei mai longevivi parlamentari reprezintă cuplul de nedespărţit al PDL: Blaga- Berceanu. Cei doi au fost parlamentari din anul 1990 şi până în 2012. Dacă Berceanu a spus pas unei noi candidaturi, Blaga va intra în cursă pentru un mandat de senator în judeţul Timiş.
Blaga şi Berceanu au avut evoluţii politice asemănătoare. Cei doi "grei" ai PDL au intrat în politică imediat după Revoluţie. Ei au fost aleşi pe listele FSN, condus pe vremea aceea de Ion Iliescu. Primele funcţii importante le-au avut în Parlament, unde unde şi-au menţinut locul până în actuala legislatură. Între timp, Blaga a ajuns şef al PDL, în timp ce Berceanu se pregăteşte de retragerea din politică.
În ultima legislatură, atât Berceanu, cât şi Blaga s-au remarcat în primul rând la capitolul absenţe. Berceanu s-a clasat pe locul 111 în topul prezenţei, cu un procentaj de 34%. Berceanu nu s-a remarcat nici la capitolul iniţiative legislative, în ultima legislatură. Numele său s-a regăsit pe 9 iniţiative legislative, dintre care doar 2 au devenit legi.
De partea cealaltă, Vasile Blaga a ţinut aproape de eternul său coleg din Parlament. Liderul PDL a avut o prezenţă de 35,5%, în ultima legislatură, procentaj cu care a ocupat locul 110. Blaga a avut doar 10 iniţiative legislative, dintre care 3 au devenit legi. De notat că Vasile Blaga a fost preşedinte al S