Când ajungi în Bruxelles, nu poţi să nu observi ciocolateriile care se întrec în a-şi expune delicatesele în vitrine. La o ciocolaterie, dacă întrebi, vei găsi probabil pe cineva care să te îndrume către Muzeul Ciocolatei, locul în care afli povestea celui mai faimos desert şi faci cunoştinţă cu una dintre cele mai savuroase meserii: "pralinage", arta confecţionării pralinelor.
Orice turist te poate îndruma către "Grand Place", piaţa din centrul oraşului Bruxelles în care găseşti cei mai faimoşi producători de ciocolată. Aflat la doar două minute distanţă de această piaţă, muzeul se găseşte într-o clădire care datează din 1697, în trecut numită "de Valck".
Cele trei etaje ale clădirii prezintă expoziţia permanentă, iar degustarea şi o demonstraţie sunt incluse în preţul biletului. Iniţiativa creării acestui loc dedicat exclusiv ciocolatei îi aparţine doamnei Jo Draps, care a pus bazele muzeului în 1998, graţie pasiunii sale pentru acest desert.
Vezi aici FOTOGALERIE:
Muzeul prezintă istoria ciocolatei, începând de la mayaşi, azteci şi continuând cu descoperirea acesteia de către spanioli. Pentru europeni, povestea începe din 1502, la cea de-a patra călătorie a lui Columb pe continentul american.
Folosite iniţial ca monede, boabele de cacao serveau şi la prepararea unor băuturi care, de altfel, nu au fost foarte apreciate iniţial de către spanioli.
Cu toate acestea, odată ce au fost adaptate gusturilor europene, li s-au adăugat zahăr, miere şi chiar condimente, băuturile preparate din ciocolată au cunoscut un mare succes, iar în 1528, când a fost adusă din Mexic de către Hernando Cortez, ciocolata a cucerit Spania.
În Franţa, ciocolata a fost introdusă în timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea, iar în Belgia a ajuns în 1635.
În interiorul muzeului, pasionaţii de ciocolată vor găsi atât astfel de noţiuni de is