Senatul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a dispus o serie de măsuri pentru creşterea gradului de corectitudine a examenelor care se susţin în cadrul instituţiei academice sucevene.
Astfel, Senatul USV a aprobat un document cu zece puncte, planuri de măsuri ce trebuie adoptate de facultăţi pentru creşterea corectitudinii de susţinere a examenelor.
Astfel, printre cele zece măsuri care se regăsesc în documentul adoptat de Senatul USV, una precizează faptul că din acest an orice student va fi examinat în prezenţa unui cadru didactic în asistenţă, pe lângă profesorul de curs, atât în sesiunile obişnuite, cât şi la restanţe sau reexaminări. Foile de examen vor fi semnate de ambii profesori, iar asistentul va asista şi la trecerea notelor în catalog. De asemenea, potrivit măsurilor adoptate recent la USV, orice subiect de examen se va stabili în sala de evaluare, prin tragere la sorţi. Pentru examenele scrise este obligatorie prezenţa a trei seturi de subiecte cu un grad de suprapunere de maxim 20% între fiecare două dintre ele. Pentru examenele orale este obligatorie prezenţa unui număr de subiecte de minim 50% din numărul de studenţi de pe lista de examen, iar gardul de suprapunere între oricare două dintre subiecte trebuie să fie de maxim 50%.
Toate telefoanele şi echipamentele electronice de transmisie – recepţie vor fi închise pe perioada examenelor.
Totodată, la fiecare facultate trebuie să se organizeze măcar o dată pe an o dezbatere în cadrul căreia să fie prezentate pericolele la care se expun profesorii şi studenţii în cazul în care nu respectă principiile integrităţii academice.
Măsurile luate şi impuse de Senatul USV sunt urmarea unui sondaj de opinie realizat în campusul USV şi ale cărui rezultate au indicat faptul că 28,5% dintre studenţii respondenţi au spus că au cunoştinţă de cadre didactice care primesc bani sau ca