Pentru zece asasinate, complicitate la asasinate, spargeri de bănci, atentate cu bombe şi terorism de factură neonazistă a fost pusă sub acuzare, în Germania, Beate Zschäpe. Descoperite acum un an, crimele de care e acuzată Zschäpe au şocat profund Germania, iar reverberaţiile acestui dosar vor continua să se facă multă vreme simţite.
Femeia e unica supravieţuitoare a unui terţet de extremă-dreapta din care ceilalţi doi membri, doi tineri bărbaţi, s-au sinucis acum un an înainte de a fi arestaţi, scrie Deutsche Welle.
Împreună cu ea, vor lua loc pe banca acuzării şi o serie de complici ai aşa-numitei „Subterane naţional-socialiste”, o grupare de extremă dreapta din fosta RDG, învinuită de comiterea a cel puţin 10 crime.
E vorba, în primul rând, de un fost activist al partidului neonazist NPD, Ralf Wohlleben, despre care se crede că le-a procurat criminalilor arma de foc utilizată în asasinate. De complicitate e acuzat şi alt inculpat, pe nume Carsten Schultze, în vreme ce alţi doi învinuiţi se confruntă cu acuzaţii ceva mai puţin grave.
Cele mai multe victime ale celor zece asasinate săvârşite, potrivit procurorului general, Harald Range, „din motive de rasism, în stilul unor execuţii”, sunt imigranţi. Opt mărunţi antreprenori turci şi un grec şi-au pierdut viaţa între 2000 şi 2006 în urma activităţii clandestine a grupusculului neonazist din fosta Germanie comunistă. Timp de cel puţin şapte ani, terţetul a străbătut Republica Federală în lung şi-n lat în căutare de jertfe omeneşti.
Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt şi Beate Zschäpe au izbutit de asemenea, mai bine de un deceniu, să evite depistarea de către poliţie şi serviciile secrete, deşi autorităţile le descoperiseră atelierul în care-şi construiau bombele încă din 1998. Ulterior, trioul neonazist a intrat în clandestinitate, şi-a procurat banii necesari