Slovenii sunt chemati sa-si aleaga un nou sef de stat in timpul primului tur al alegerilor prezidentiale de duminica, 11 noiembrie, in timp ce nemultumirea este in crestere in aceasta mica tara din zona euro, aflata in recesiune. Pentru prima data de la crearea acestui stat cu doua milioane de locuitori, din fosta Iugoslavie, numai trei candidati se afla in cursa pentru aceasta functie, in mare masura onorifica. De obicei, numarul acestora este cuprins intre sase si noua.
Campania celor trei nu a trezit un interes crescut in randul slovenilor, acestia din urma fiind mai preocupati de rata ridicata a somajului (11,6 la suta din populatia activa, in luna august) si de masurile de austeritate implementate de guvernul de centru-dreapta al lui Janez Jansa.
Principalele sindicate au facut apel la o mare manifestatie impotriva austeritatii, la 17 noiembrie , demonstratia urmand sa fie indreptata in special impotriva scaderii salariilor functionarilor si reducerii ajutoarelor sociale.
"Nicio schimbare nu va avea loc, exceptand, poate, la nivel simbolic", daca, ipoteza improbabila, presedintele in exercitiu Danilo Türk (centru-stanga), in varsta de 60 de ani , nu ar castiga un al doilea mandat de cinci ani, a declarat Matevz Tomsici, profesor la Facultatea de Studii Sociale Avansate Nova Gorica.
Favorit in sondaje, Danilo Türk, fost profesor de drept, care a lucrat in calitate de diplomat la Natiunile Unite, este sustinut de principalul partid de opozitie, Slovenia Pozitiva , al primarului Ljubljanei, Zoran Jankovici (centru-stanga).
Principalul sau rival este Borut Pahor, in varsta de 49 de ani , fost premier socialist, sustinut de Partidul Social Democrat (DS) si de micutul partid "Lista cetatenilor", membru al coalitiei la putere.
Milan Zver, in varsta de 50 de ani, deputat european si fost ministru al