A descifrat structura celulei, contribuind la înţelegerea mecanismelor care declanşează boli severe
Descoperirile profesorului doctor George Emil Palade în biologia celulară au contribuit la înţelegerea mecanismelor unor boli, au relevat participanţii la simpozionul "George Emil Palade", organizat de Academia de Ştiinţe Medicale în colaborare cu Institutul de Biologie şi Patologie Celulară (IBPC) "Nicolae Simionescu", la 100 de ani de la naşterea savantului român. George Emil Palade este singurul român răsplătit cu Premiul Nobel pentru descoperirea ribozomilor, graţie cercetărilor efectuate în Statele Unite.
"Biologia celulară creează premisele ca să poţi să înţelegi patologia bolilor, pentru că bolile au loc la nivelul celulelor, înţelegând patologia şi ce să ţinteşti, unde este mecanismul alterat modificat, ca să ţinteşti cu tratamente. Primul lucru şi cel mai important al cercetării este cunoaşterea, când cunoşti devii stăpân. Şi asta a făcut prof. dr George Emil Palade, cu date de biologie celulară normală a continuat în lumea întreagă, inclusiv la noi, să înţelegem boala la nivel celular" , a evidenţiat prof. dr Maya Simionescu. În acest sens, cercetările vizează patologiile cele mai frecvente la ora actuală: bolile cardiovasculare, maladia Alzheimer, cancerele. "Când apare o boală la inimă, de fapt, se îmbolnăveşte celula inimii, cardiomiocitul sau mai multe celule din inimă", spune prof. Simionescu. Şi tocmai de aceea sunt definitorii descoperirile lui Palade în domeniul biologiei celulare.
Anii cât a avut şansa de a lucra împreună şi contribuţiile remarcabile în domeniul biologiei celulare de o fascinantă actualitate au ajutat-o pe prof. dr Maya Simionescu să formuleze o definiţie pe cât de concisă pe atât de elocventă a savantuui român: un om "cu har şi dar". Har a avut şi când şi-a conceput teza de doctorat, care studiază similit