Aşa cum a promis şi cum era logic, Uniunea Social-Liberală şi-a lansat programul de guvernare pentru perioada 2013 – 2016 cu o zi înaintea începerii, în 9 noiembrie, a campaniei pentru alegerile legislative. Documentul este intitulat “România puternică” şi, de la început, este o dovadă de necontestat că USL a ştiut să guverneze România în ultimele şase luni, că a ştiut să înveţe din propriile greşeli şi, mai ales, a reuşit să se ţină de cuvânt cu cele mai importante promisiuni şi proiecte pe care le propusese în această etapă a guvernării.
Premierul Victor Ponta a detailat cu prilejul lansării programului “România puternică” cele patru direcţii strategice cuprinse în acest important document: agricultura, energia, reindustrializarea şi infrastructura. Aceste patru direcţii prioritare de dezvoltare, a subliniat premierul, au la bază domenii-cheie pentru orice ţară care doreşte să se dezvolte – educaţia, sănătatea, administraţia publică, mediul de afaceri, precum şi politica socială.
Victor Ponta a mai spus că nu se poate lăsa pe ultimul plan climatul social, arătând că România a avut parte de destulă politică de austeritate. De aceea, propunerea USL este înlocuirea austerităţii cu o politică de disciplină bugetară, dar cu atenţie deosebită faţă de categoriile defavorizate, de tineri, faţă de familiile monoparentale, de şomeri, dar şi faţă de cei care se întorc din alte ţări europene. “Vreau să cred că România nu-i va trata întotdeauna pe cei mai slabi sau pe cei care au nevoie de ajutor ca pe o povară (…). Vreau să cred că România are capacitatea de a ieşi din blestemul mioritic şi că va putea să fie un actor important în Europa”, a spus şeful Executivului.
Fără a prezenta în detaliu conţinutul programului “România puternică”, adăugăm că prin el USL prevede şi revizuirea Constituţiei astfel încât să fie introdus un nou nivel administrativ,