Camera Deputaţilor are un termen de 20 de zile pentru a se pronunţa asupra solicitărilor de ridicare a imunităţii în cazul unui deputat, iar deputaţii pot decide, în situaţii precum cea a deputatului PDL Alin Trăşculescu, inclusiv asupra revocării măsurii de reţinere.
Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, membrii aceste Ccamere "nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei Deputaţilor, după ascultarea lor", iar urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competenţa de judecată fiind a ICCJ.
Cu toate acestea, în cazurile de flagrant, precum cel al deputatului PDL Alin Trăşculescu, "deputaţii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei".
"Situaţia va fi adusă de îndată la cunoştinţă ministrului Justiţiei. Ministrul Justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei Deputaţilor asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri", arată articolul 194 din Regulament.
În plus, pentru arestarea preventivă propusă de procurori este necesar acceptul Camerei Deputaţilor.
În cazul unei asemenea solicitări "preşedintele Camerei aduce la cunoştinţă deputaţilor cererea, în şedinţă publică, după care o trimite de îndată Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi spre examinare, care va stabili, prin raportul său, dacă există sau nu există motive temeinice pentru aprobarea cererii".
O hotărâre a Comisiei juridice trebuie să fie adoptată în cel mult cinci zile de la sesizare, prin vot secret al majorităţii membrilor acesteia.
Un alt termen de cinci zile este acordat pentru grupul parlamentar al deputatului care trebuie să exprime un punct de vedere asupra solicitării procurorilor şi a rapotului Comisiei juridice. @