Comediile si productiile cu subiect istoric par sa fie punctele forte ale cinematografiei noastre, potrivit topului celor mai vizionate filme romanesti din toate timpurile. Ce prefera publicul si care regizori si actori au cel mai mare succes de casa, intr-un articol DailyBusiness.ro.
Topul celor mai vizionate filme din istoria cinematografiei romanesti are pe primele doua locuri doua comedii, "Nea Marin miliardar", realizat in 1979, in regia lui Sergiu Nicolaescu, cu 14.683.840 de spectatori, si "Pacala" (1979, regizor Geo Saizescu, 14.633.013 spectatori).
Top 5 cuprinde in continuare 3 filme istorice: "Mihai Viteazul" (1971, Sergiu Nicolaescu), "Dacii" (1967, Sergiu Nicolaescu) si "Neamul Soimarestilor" (1965, Mircea Dragan).
Din urmatoarele 5 pozitii, 4 sunt ocupate tot de filme istorice "Tudor" (1963, Lucian Bratu), "Columna" (1968, Mircea Dragan), "Haiducii" (1966, Dinu Cocea) si "Stefan cel Mare" (1975, Mircea Dragan). Pe locul 9 se afla o comedie cu accente istorice, "Sapte baieti si o strengarita" (1967, Petre Popescu), cu aventurile unor grenadieri napoleonieni in Italia.
Clasamentul, publicat pe Wikipedia, a fost intocmit de Uniunea Autorilor si Regizorilor de Film din Romania.
Cel mai atractiv regizor, dupa cum arata cifrele, este Sergiu Nicolaescu. Personaj controversat, din orientarii sale de stanga, pe care nu si-o ascunde, dar si dupa implicarea in evenimentele din decembrie si in viata politica ulterioara.
Regizorul roman invitat sa ramana in Vest
Criticat ca "rasfatat" al regimului comunist, care i-a pus la dispozitie fonduri substantiale, Sergiu, cum ii spune toata lumea, nu scapa niciun prilej sa se arate foarte convins de forta lui artistica. Prolific, are vreo 50 de filme de referinta, in unele evoluand si ca actor. Isi aminteste de o intamplare petrecuta pe la