Suta de lei la hectar, acordată de Guvern micilor agricultori drept despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă, miroase mai mult a mită electorală. Banii, care nu acoperă nici pe departe pierderile, vor fi acordați de-a valma: atât celor care au cultivat terenul muncind din răsputeri tot anul, cât și celor care l-au lăsat pârloagă și au stat mai mult prin birturi. Dar toți vor vota la alegerile parlamentare din această iarnă…
Recenta rectificare bugetară a adus agriculturii 400 de milioane de lei, de patru ori mai mult decât anunța, cu doar câteva săptămâni înainte, ministrul Daniel Constantin. Majoritatea acestor bani va ajunge la micii agricultori, sub forma ajutorului pentru secetă (100 de lei/ha). Dar, criteriile pe baza cărora vor fi distribuiți banii - mai bine spus, lipsa unor astfel de criterii - ne îndreptățesc să credem că mai degrabă este vorba de o formulă de stimulare a celor din mediul rural de a vota cu actuala putere la alegerile parlamentare din această iarnă. În acest scop, probabil, au și fost schimate, „pe ultima sută de metri“, atât procedura, cât și sursa de finanțare pentru acest ajutor financiar. A fost păstrată doar denumirea: ajutorul de minimis.
Inițial, acesta trebuia acordat în urma evaluării pagubelor produse de secetă, pentru fiecare exploatație în parte, iar cuantumul lui urma să fie calculat în funcție de media veniturilor obținute pe suprafațele respective în ultimii trei ani. În plus, beneficiarii erau obligați să cultive terenurile în cauză cel puțin încă trei ani. Suma, care era de maximum 7.500 de euro pe exploatație, ar fi fost acordată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), după verificările necesare. Ar fi fost un ajutor mult mai substanțial (100 de lei/ha este o sumă simbolică, doar aratul unui hectar costând peste 500 de lei) și bine țintit, doar pentru cei care au cu