Proiectul de Hotărâre de Guvern privind suprataxarea veniturilor obţinute ca diferenţă de profit din comercializarea produselor energetice este în lucru, a declarat Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei.
Domnia sa a explicat, citat de Agerpres: "La gaze, este vorba de diferenţa între valoarea de producţie şi valoarea maximă de piaţă. Deci, dacă obţii gaze cu un preţ mic şi în piaţă acesta este mare, apare o suprataxare a profitului, destinaţia acestor bani fiind consumatorul vulnerabil, care este definit în legea Energiei electrice şi gazelor naturale. Banii nu vor merge la investiţii în domeniul energiei, ci strict consumatorul vulnerabil. Asta va face ca unii consumatori casnici să plătească cu sume mici gazele, dată fiind compensarea care se dă în bani. Factura va fi unitară, indiferent că va fi industrie, birouri, consum propriu al populaţiei, dar consumatorul vulnerabil va fi compensat în bani".
Comisia de elaborare a acestui proiect de Hotărâre de Guvern este condusă de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea iar de la Ministerul Economiei Rodin Traicu fiind secretarul de stat care coordonează acest proiect de act normativ.
Rodin Traicu a mai spus că exporturi de gaze nu s-au făcut până acum din motive tehnice: "Nici acum nu se pot face exporturi, pentru că nu s-a finalizat interconectarea cu Ungaria, partea de SCADA care trebuie să arate cum sunt fluxurile de gaze reversibile. Ele circulă şi într-un sens şi în altul, adică şi import şi export, şi se calculează permanent valoarea acestora, respectiv cât intră în ţară, cât se exportă". Domnia sa a subliniat că este o prostie teoria că se exportă gaze ieftine din România şi se importă gaze scumpe din Rusia ca să se completeze lipsa.
Despre proiectul Unităţilor 3 şi 4 secretarul de stat afirmă că, în afară de chinezi, şi antreprenorul general SNC Lavali