Creştin-ortodocşii care se supun canoanelor bisericeşti, intră de miercuri în Postul Crăciunului. Mâine, toţi cei care vor renunţa timp de 40 de zile la mâncărurile cu carne, lapte, brânză, ouă pentru a posti şi a se ruga de iertarea păcatelor, petrec lăsata secului. Pentru acest eveniment, ei pregătesc cele mai bune bucate pentru familie şi prieteni, bucate la care doar vor visa timp de 40 de zile până la Crăciun. „La noi se fac plăcinte poale în brâu, iar în rest mâncare face fiecare ce îi place mai mult. Eu fac răcitură de cocoş şi friptură, alţii fac sarmale, fiecare ce vrea“, ne-a spus o gospodină din comuna Fitioneşti.
Postul Cră-ciunului începe anul acesta mai devreme cu o zi. În mod normal, acesta ar fi trebuit să înceapă de joi, dar cum lăsatul secului nu se poate face într-o zi de miercuri, când se ţine post, s-a devansat cu o zi.
Preoţii Bisericii Ortodoxe îi îndeamnă în aceste zile pe credincioşi la post şi rugăciune. „Ar fi bine să se ţină post pentru că acesta uşurează sufletul, ne apropie către rugăciune şi meditaţie. Îi sfătuiesc pe cei care ţin post să se abţină nu numai de la mâncărurile cu carne, ci de la mâncare şi băutură în general şi să se gîndească mai mult către suflet“, ne-a declarat preotul Nicolae Tătaru.
În Postul Crăciunului, credincioşii au dezlegare la peşte în zilele de sâmbătă şi duminică, mai puţin în prima şi ultima zi de sâmbătă şi duminică din perioada postului.
Open publication - Free publishing - More monitorul
Creştin-ortodocşii care se supun canoanelor bisericeşti, intră de miercuri în Postul Crăciunului. Mâine, toţi cei care vor renunţa timp de 40 de zile la mâncărurile cu carne, lapte, brânză, ouă pentru a posti şi a se ruga de iertarea păcatelor, petrec lăsata secului. Pentru acest eveniment, ei pregătesc cele mai bune bucate pentru familie şi prieteni, buca