Ultima discuţie referitoare la tezaurul României a avut loc în urmă cu şapte-opt ani, atunci când istoricii nu au ajuns la o concluzie finală, următoarele negocierile urmând a avea loc în martie anul viitor, a declarat ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malghinov, în emisiunea “După 20 de ani”, difuzată de ProTV.
Întrebat dacă Tezaurul României, care a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial (1914-1918), mai există, ambasadorul Malghinov nu a putut da un răspuns ferm.
Tezaurul a fost doar parțial restituit, în trei tranșe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, ca un semn de bunăvoință al sovieticilor și ulterior al rușilor. Dar cea mai mare parte din tezaur a rămas nerestituit, fapt pentru care el rămâne un subiect sensibil în relațiile diplomatice dintre http://ro.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2niacele două state.
"Această chestiune este una istorică şi nu este atât de simplă pe cât pare. Recunoaşterea importanţei discutării acestei chestiuni a stat la baza înfiinţării în anul 2003 a unei comisii speciale de istorici, care să dezbată acest subiect. Cel mai important aspect aici este legat de alegerea formatului corect. Chestiunile istorice sunt foarte complexe (...) Nu cred că există o persoană importantă, care să poată spună dacă există sau nu. Am citit declaraţia ministrului de Externe, care specifică că tezaurul există?, a afirmat Malghinov.
"La sfârşitul lunii octombrie a avut loc o întâlnire între preşedinţii Comisiei şi s-a stabilit că întâlnirea istoricilor va avea loc în luna martie. Din câte ştiu, s-a întâlnit acum cinci ani sau acum şase ani. O altă întâlnire nu a avut loc. Ascultaţi-mă puţin, şi aici este nevoie de un anumit climat, astfel încât istoricii să se poată aşeza şi discuta. Dar atunci când discuţiile se transferă în plan politic, devin iritaţi, aici, acolo şi nu mai există un di