Premierul britanic David Cameron este supus unor presiuni tot mai mari de a-şi înăspri poziţia faţă de UE. Poziţia radicală a Londrei ar putea fi însă în detrimentul intereselor britanice şi europene, informează Deutsche Welle.
Pentru mulţi europeni, Marea Britanie a adoptat deja o poziţie dură. În ultimele săptămâni, primul ministru de la Londra a ameninţat de mai multe ori că va bloca prin veto discuţiile privind bugetul Uniunii. Cameron a adus în discuţie şi varianta organizării unui referendum prin care britanicii să decidă cu privire la relaţia ţării lor cu UE. Pentru mulţi eurosceptici radicali din partidul lui David Cameron, poziţia şefului de guvern nu este îndeajuns de fermă. Ei consideră că actualele evoluţii din blocul comunitar, marcate de criza economică, sunt o ocazie bună pentru ca Marea Britanie să se desprindă de Uniune.
Într-un vot anterior în Camera Comunelor, guvernul condus de Cameron a fost învins după ce 50 de parlamentari conservatori s-au aliat iniţiativei opoziţiei de a cere tăierea cheltuielilor autorităţilor comunitare de la Bruxelles. Votul nu are caracter obligatoriu, dar sporeşte presiunile asupra lui Cameron, de la care se aşteaptă o poziţie fermă la dezbaterile din noiembrie privind bugetul Uniunii.
Scepticism tot mai mare
"Este vorba de o chestiune arzătoare în Marea Britanie, un subiect care poate genera tensiuni serioase", spune Mats Persson, director al Open Europe, un think tank londonez care solicită reformatea UE. Persson crede că este vorba de o situaţie nefericită. "Publicul britanic şi clasa politică devin tot mai sceptici în privinţa Europei, exact când zona euro vizează intensificarea integrării. Deci tema Europa nu poate fi scoasă din dezbaterea publică tocmai din cauza evoluţiilor din zona euro, care la rândul lor generează întrebări şi pentru Marea Britanie."
@N_P