Atat guvernul federal, cat si Banca Nationala a Canadei s-au pregatit deja in eventualitatea reintrarii in recesiune a Statelor Unite, principalul sau partener economic.
"Am putea reactiona rapid", a dat asigurari Mark Carney, guvernatorul Bancii Nationale a Canadei, facand referire la problema fiscala a Statelor Unite.
La 1 ianuarie 2013, daca nimic nu se schimba pana atunci, se va atinge asa-numitul varf fiscal, cand o serie de majorari automate de taxe si reduceri de cheltuieli vor intra in vigoare, costul fiind de 600 de miliarde de dolari.
Potrivit agentiei de evaluare financiara Fitch, daca nu se ajunge la o intelegere in aceasta privinta in Congres, varful fiscal ar dobori economia americana, intrand, din nou, in recesiune.
Carney a precizat ca banca centrala este in curs de a elabora un plan in cazul in care varful fiscal va fi atins in tara vecina. "Este principala amenintare, riscul imediat ce planeaza asupra economiei canadiene", a explicat guvernatorul institutiei, citat de La Presse.
Efectul reducerilor de cheltuieli, a majorarii taxelor (de fapt, readucerea lor la nivelul din 2001, inainte de programul fiscal implementat de George W. Bush) ar reprezenta 4 - 5 puncte procentuale din cresterea economica a SUA, ceea ce inseamna o recesiune prelungita.
Canada, al carei principal partener comercial sunt SUA, ar avea enorm de suferit din cauza unei recesiuni americane. In primul rand, exporturile canadiene spre vecinul din sud s-ar diminua semnificativ, iar increderea investitorilor ar scadea, rezultand intr-o slabire a economiei canadiene.
Totusi, guvernatorul bancii centrale a precizat ca autoritatile canadiene sunt flexibile, in cazul unor probleme in SUA, fara sa dea detalii suplimentare.
Care sunt atuurile Canadei?
Canada este singura tara din cele