Punct și de la capăt cu Vasile Botnaru, editorialistul Nicolae Negru și politologul Cornel Ciurea.
Americanii şi-au ales preşedintele, acei care l-au dorit pe Obama în această funcţie pentru al doilea mandat. Adversarii şi oponenţii săi s-au ales şi ei cu un preşedinte, întrucât tocmai lor Barack Obama le-a spus că revine la Casa Albă mai motivat ca altă dată, după ce s-a înarmat cu doleanţele şi interpelările tuturor. Cât de credibil poate fi un asemenea armistiţiu politic? Cât de instructivă este democraţia americană pentru restul lumii care caută şi ea cum să împace opţiuni divergente, antagoniste ori chiar ireconciliabile – la aceste întrebări vom căuta răspunsul în ediţia de astăzi a emisiunii.
Aşadar, în studiul de la Chişinău se află editorialistul Nicolae Negru şi politologul Cornel Ciurea.
Vasile Botnaru x Vasile Botnaru
Prima întrebare ar fi din partea ascultătorilor noştri care tot ne întreabă dacă după victoria lui Barack Obama putem vorbi despre o mostră de alegeri democratice şi, mai cu seamă, de convergenţă, de idee naţională, pe care încearcă să o găsească americanii împăcându-se, cele două aripi înţelegând că, chiar imediat după scrutin, trebuie să găsească limbaj comun întru depăşirea crizei, întru prosperarea Statelor Unite. Corneliu, este sau nu în sensul acesta o democraţie de urmat şi, în special, pentru Republica Moldova care oferă un alt fel de relaţii dintre putere şi opoziţie?
Cornel Ciurea: „Este foarte greu să propui Republicii Moldova ca model democraţia americană care este foarte diferită de modelele europene. Anumite mostre de comportament civilizat pe care le demonstrează americanii sigur că sunt de urmat, însă chiar şi modul de a alege preşedintele este cu totul specific. Dincolo de aceste lucruri, nu trebuie să uităm şi de problemele politice americane sau ale procesului de alegeri î