Programele de guvernare lansate la sfârşitul săptămânii trecute nu sunt, nici pe departe, pe placul analiştilor şi reprezentanţilor mediului de afaceri românesc.
În preajma lansării acestora, Sorin Mândruţescu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Americane, avertiza că o scădere a impozitului pe venit nu ar fi o măsură oportună în actualul context economico-financiar şi sugera implementarea unui sis tem de colectare modern, care să suplimenteze veniturile publice.
La rândul său, Eric Stewart, preşedintele Consiliului de Afaceri Româno-American, vorbea despre necesitatea asigurării unui mediu de afaceri stabil, transparent, eficient şi predictibil şi sublinia importanţa infrastructurii pentru şansele Româ niei de a se transforma într-un "hub" pentru investitori.
Programele ARD şi USL vorbesc depre reducerea, uniformă sau progresivă, a impozitului pe venit, reducerea CAS, despre eliminarea birocraţiei, stimularea, sub diferite forme, a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), creşterea salariului minim, finanţarea cercetării şi dezvoltării şi a proiectelor strategice de infrastructură. Atenţie sporită primesc din partea partidelor politice şi energia, agricultura, sănătatea sau educaţia, însă aceste măsuri par să nu îi convingă, întru totul, pe specialiştii contactaţi de noi.
Domniile lor apreciază, în general, generozitatea propunerilor, însă identifică o serie de lipsuri şi îşi exprimă îndoiala în privinţa viabilităţii acestora în lipsa unor măsuri de bază pentru funcţionarea pieţelor şi a implementării lor în absenţa resurselor şi a voinţei politice.
* Cristian Pârvan: "Impactul financiar a fost analizat exclusiv în mod partizan"
Cele două programe ar fi trebuit să aibă acordul Consiliul Fiscal, astfel încât să vedem dacă se încadrează în perspectiva financiară a următorilor patru ani, este de părere Cristian Pârvan, secretar