România va deveni un pol al științei mondiale, odată cu apariția celui mai mare laser din lume, în localitatea Măgurele de lângă București. Începem campania „Schimbă România" printr-un exemplu pozitiv: vom găzdui cel mai mare laser din lume. La Măgurele se vor putea găsi soluții împotriva cancerului, alimente mai rezistente sau materiale de construcții noi.
Specialiştilor de la Institutul de Fizică Nucleară „Horia Hulubei" (IFIN-HH), aflat pe platforma Măgurele de lângă Bucureşti, li se citește entuziasmul pe chip atunci când vorbesc despre proiectul celui mai mare laser din lume - Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP).
Aici, lumea se împarte între „nucleariști" și „laseriști".Această combinație de cercetători a fost esențială pentru acceptarea României în proiectul ELI-NP și pentru decizia de construire a celui mai mare laser pe platforma Măgurele, în spatele fostului reactor al Institutului.
Petawații fac diferența
Directorul Institutului „Horia Hulubei", Nicolae Victor Zamfir, povestește că, în 2005, comunitatea fizicienilor laseriști din Europa s-a gândit să facă un laser de 1.000 de ori mai puternic decât oricare altul. Laserele se măsoară în wați, iar cel propus de europeni, care va fi asamblat în România, ar urma să aibă zeci de petawați. Petawatul este 10 la puterea a 15-a.
„Comisia Europeană a decis să intervină. S-a făcut o listă de 50 de proiecte și în 2006 au reușit să pună acest ELI pe lista ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures). În 2007 a început așa-numita fază preparatorie, unde au participat 40 de instituții din 13 țări", rememorează Nicolae Zamfir. După concursul european, s-a hotărât ca Cehia, Ungaria și România să fie gazdele proiectului.
„Faptul că partea asta a lumii a suferit în anii '90 o fugă a creierelor, iar jumătate de Europă risca să rămână fără cercetători a conta