Cota unica de impozitare, aflata in prezent la nivel de 16%, s-ar putea reduce sau deveni diferentiata in functie de venituri, dupa cum promit partidele politice, contrar sugestiei FMI de a fi crescuta. Cum vad specialistii chestionati de DailyBusiness.ro aceasta decizie si care vor fi efectele.
In timp ce unii politicieni sustin reducerea cotei unice la 12%, altii vor sa introduca o cota diferentiata de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, de 8% (pentru venituri de pana la 800 lei), 12% (pentru venituri intre 800 lei si 1.600 lei) si 16% (pentru venituri mai mari de 1.600 lei).
Mircea Maier, avocat asociat in cadrul Dragne & Asociatii, a precizat ca este greu de preconizat daca va fi pusa in aplicare reducerea cotei unice de impozitare in 2013.
“Este dificil sa facem previziuni pentru anul viitor, mai ales tinand cont de volatilitatea situatiei economice generale, volatilitate care in opinia noastra este posibil sa se mentina si anul viitor. In acest sens, va fi necesar ca oportunitatea unor masuri fiscale sa fie analizata la modul concret si in timp real, cu incercarea de a previziona cu cat mai multa acuratete impactul acestora in economie”, a spus el.
Chiar daca asemenea analize se fac de fiecare data cand se lanseaza propuneri de modificari fiscale, nu este exclus ca o analiza la nivelul macroeconomic din 2012, raportat la care se propune o anumita masura, cum este si masura in cauza, sa nu mai fie oportuna ulterior, raportat la conditiile macroeconomice care vor exista in anul 2013.
“In contextul actual, pare greu de crezut ca se va pune in aplicare o masura de reducere a cotei unice, care are efect direct in veniturile publice, desi nu excludem o asemenea posibilitate, in masura in care, in urma unor studii de impact, s-ar arata ca ar genera un efect pozitiv in economie”, a mentionat Maier.