Procesul în care zeci de ofițeri în rezervă cu grade mari din armata română au dat în judecată Ministerul Apărării Naționale și Casa de Pensii a MapN pentru decizia de reducere a pensiilor, este plimbat de la o instanță la alta. În momentul de față, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce Tribunalul Gorj și-a declinat competența.
Procesul a fost deschis în primăvara anului trecut la Tribunalul Gorj. 25 de cadre militare în rezervă, locotenenți-colonei, colonei și chiar un general, care au ocupat funcții conducere, au dat în judecată MApN și Casa de de Pensii a ministerului de resort, după ce pensiile acestora au fost diminuate semnificativ. Aceștia fac parte din Sindicatul Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, care a deschis acțiunea judecătorească și a angajat avocați ca să-i reprezinte pe ofițerii în rezervă. În vara anului 2011, instanța de judecată a Tribunalului Gorj și-a declinat competența în favoarea Tribunalului București, pentru judecarea acestei cauze. În toamna acestui an, Tribunalul Gorj s-a pronunțat în acest caz: și-a declinat competența. În această situație, a apărut conflictul negativ de competență, care se declară atunci când două instanțe de judecată își declară necompetența îl soluționarea un dosar. În aceste condiții, dosarul s-a mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție, care va decide instanța competentă să soluționeze acest dosar.
Au fost obligați să returneze 100 milioane de lei
Pensiile cadrelor militare care au ocupat funcții de conducere s-au redus cu aproximativ opt milioane de lei vechi. Ofițerii cu funcții importante au fost nemulțumiti pentru că au ajuns să primească acum pensii mai mici decât subofițerii sau maiștrii militari. Numărul ofițerilor care au acționat în judecată MApN și Casa de Pensii Sectorială este mult mai mare, pentru că mulți au acționat singuri în judecată. Mai mul