Emoţiile sunt considerate a fi cele mai dependente „droguri”. Ne place să revenim mereu şi mereu la ele. Stilul de viaţă însă, alături de stresul generat de job şi problemele zilnice, ne determină uneori să trăim multe emoţii negative, uitând că pe cele pozitive le putem genera prin acţiuni simple şi uşor de creat. Aşa cum o făceam instinctiv când eram copii.
Astfel s-a dezvoltat „inteligenţa emoţională” – gestionarea propriilor emoţii şi crearea mai multor emoţii pozitive în viaţa noastră. Adică, în final să fim puţin mai fericiţi.
1. Fă-ţi un jurnal de succese. Scrie zilnic micile lucruri pe care le-ai realizat. Nu e nevoie să fie o împlinire măreaţă. Tu alegi ce e succes şi ce nu.
2. Practică în fiecare zi câte un minut de emoţii pozitive. În acel minut străduieşte-te să vezi lucrurile pozitive de lângă tine. Dacă nu poţi un minut, încearcă 30 de secunde.
3. Găseşte un partener de evoluţie, care să te susţină şi să-ţi ofere feedback. De preferat să fie la un nivel apropiat ţie, astfel încât să puteţi evolua în paralel şi să vă susţineţi reciproc.
4. Plimbă-te zilnic. Dacă nu ai vreme de plimbare, fă astfel încât să parchezi maşina la puţină distanţă de job sau să te coborî cu 1-2 staţii mai repede din autobuz pentru a putea merge pe jos. În timp ce o faci, uită-te la clădiri, copaci, lumea de pe stradă. Inspiră. Expiră.
5. Fă-ţi pe balcon o mică grădină. Dacă nu ai balcon, pune o jardinieră cu flori la geam. Acordă zilnic puţină atenţie şi îngrijirii acelor flori.
6. Există alimente care ajută la crearea unei stări emoţionale pozitive, prin substanţe precum serotonină. Printre cele mai cunoscute astfel de alimente sunt bananele şi ciocolata. O carte bună pe subiectul acesta este „The Good Mood Diet” de Judith Wurtman.
7. Pune o floare în vaza de pe masă. Dacă nu ai vază, cumpără una. Sau foloseşte un pahar.