Ministerul Apărării de la Bucureşti şi-a rechemat ataşatul militar din cadrul Ambasadei din Moldova, prins băut la volan. Analistii spun că astfel de incidente şifonează imaginea României într-o zonă în care mulţi privesc această ţară ca pe o sperietoare.
Colonelul Danicu Tănasă, ataşat militar al Ambasadei Române de la Chişinău, a fost prins băut la volan, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în cadrul operaţiunii „Nopţi albe", desfăşurate de Poliţia Rutieră pentru a depista şoferii care conduc în stare de ebrietate.
Maşina cu numere diplomatice a fost oprită de agenţii de circulaţie în timp ce se deplasa pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului. Diplomatul a acceptat să facă testul de alcoolemie, care a arătat 0,52 promile de alcool în aerul expirat, limita acceptată fiind de 0,15. Danicu Tănasă a recunoscut că a consumat băuturi alcoolice.
Deşi Ambasada României din Republica Moldova a refuzat să comenteze, Bucureştiul a reacţionat prompt. Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a dispus rechemarea diplomatului român în ţară şi constituirea unei comisii care să analizeze incidentul. „E regretabil ce s-a întâmplat. Vom face o analiză foarte amănunţită. Vom trimite un alt ataşat militar la post", a spus ministrul pentru televiziunea Digi24.
În acelaşi timp, ministrul român al Apărării a remarcat faptul că militarul putea refuza testarea cu alcooltestul, în baza statutului său diplomatic. Acest lucru ni-l confirmă şi Viorel Bulmaga, secretar al Consiliului naţional pentru securitatea circulaţiei rutiere de pe lângă Guvernul Republicii Moldova. „Un automobil cu numere diplomatice poate fi oprit doar când este încălcat Regulamentul circulaţiei rutiere. Totodată, persoanele cu statut diplomatic pot refuza să prezinte actele şi să facă testul de alcoolemie", explică Viorel Bulmaga. În astfel de situaţii, împuternicirile Poliţi