România este ultima ţară din Uniunea Europeană în privinţa bugetului alocat pentru prevenţia şi promovarea sănătăţii, fiind totodată pe un nefericit prim loc la mortalitatea infantilă.
Pentru a schimba ceva în domeniul prevenţiei, o echipă medicală de la Spitalul de Boli Infecţioase, alături de rezidenţi şi studenţi la medicină, au lansat în urmă cu o lună unul dintre cele mai ambiţioase proiecte privind prevenirea bolilor transmisibile la populaţia de vârstă preşcolară şi şcolară, în scopul reducerii incidenţei bolilor infecţioase. Deşi proiectul nu dispune de finanţare, echipele medicale merg voluntar în şcolile din mediul rural, pentru a efectua un screening al afecţiunilor infecţioase în rândul şcolarilor”.
Echipa medicală condusă de prof. dr. Carmen Dorobăţ şi Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF, vor merge în prima partea a proiectului în localităţile Tomeşti, Focuri, Răducăneni, Cotnari, Schitu Duca, Victoria, Holboca, Bârnova, Prisăcani, Lungani, Hârlău, Târgu Frumos şi Paşcani.
Prima acţiune s-a desfăşurat ieri la Şcoala generală din Tomeşti, unde 65 de copii au fost investigaţi şi le-au fost recoltate probe de exudat faringian în vederea efectuării analizelor medicale. „Programul este extrem de util în strategia de prevenţie a bolilor infecţioase la copii şi ne aşteptăm ca primarii din localităţile din judeţ să fie receptivi. Sperăm ca, împreună cu toate instituţiile care şi-au anunţat implicarea în program, să ne atingem cu succes obiectivele propuse şi să informăm cât mai mulţi copii, părinţi şi profesori, asupra unui set minim de măsuri de prevenţie. După prima acţiune derulată la Tomeşti, unde atât elevii, cât şi profesorii, au fost foarte receptivi şi au înţeles mesajul acestei campanii, suntem optimişti că nu vom întâmpina dificultăţi”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalul de Boli Infecţio