Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunţă vernisajul micro-expoziţiei "Tabloul votiv al lui Neagoe Basarab şi al familiei sale”, din cadrul proiectului "Exponatul lunii”, ce va avea loc vineri, 16 noiembrie 2012, începând cu orele 12:00, la sediul instituţiei din Calea Victoriei.
După un complicat proces de restaurare, MNIR va prezenta publicului o capodoperă a artei medievale, care este în acelaşi timp şi una dintre cele mai cunoscute imagini ale Evului Mediu românesc: fresca cu tabloul votiv al domnitorului Neagoe Basarab şi al familiei sale de la Mănăstirea Curtea de Argeş. Alături de acesta va fi expusă şi fresca cu portretul domnitorului Radu cel Mare, de asemenea "recondiţionată” în urma unei minuţioase şi complicate operaţiuni de restaurare, informează biroul de presă al muzeului.
În 2012, s-au împlinit 500 de ani de la preluarea tronului Ţării Româneşti de către Neagoe Basarab, un domnitor iubitor de cultură.
În timpul său a fost ridicată mănăstirea de la Curtea de Argeş, a fost repusă în funcţiune tipografia adusă în Valahia, în 1508, de călugărul sârb Macarie. Neagoe Basarab este autorul primei lucrări de tip parenetic din spaţiul românesc, redactată între 1517-1521, în limba slavonă: "Învăţăturile bunului şi credinciosului domn al Ţării Româneşti Neagoe Basarab Voievod către fiul său Teodosie Voievod”.
Frescele de la biserica episcopală de la Curtea de Argeş au o istorie interesantă. Între 1875 – 1886 s-au efectuat ample lucrări de restaurare la acest edificiu religios. În acest context, frescele de secol XVI ale lui Dobromir au fost scoase de pe pereţi, câteva fiind duse la Muzeul Naţional de Antichităţi din Bucureşti.
În prezent, majoritatea frescelor se află la Muzeul Naţional de Artă, în afară de două, care sunt în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României (celebrul tablou votiv al l