Leszek Balcerowicz este economist polonez, fostul adjunct al premierului Tadeusz Mazowiecki și fost guvernator al Băncii Centrale a Poloniei. Planul Balcerowicz este terapia șoc aplicată de el economiei poloneze în anul 1990. Într-un interviu acordat RFI România, Leszek Balcerowicz afirmă că decizia de aderare a României la uniunea monetară trebuie luată abia atunci când economia va fi pregătită, că fondurile europene au capital de imagine, dar eficiența nu e cunoscută și că euro-entuziaștii sunt, de fapt, cei mai mari inamici ai coeziunii europene.
Cum apreciați anunțul Guvernatorului BNR Mugur Isărescu care aprecia că ținta de aderare a României la Euro în 2015 a devenit nerealistă?
Cred că poziţia guvernatorului este rezonabilă şi realistă. Ideea nu este să stabilim termene-limită, ar fi nerealist, ci să pregătiţi ţara, adică să faceţi reforme, în aşa fel încât performanţele să fie îmbunătăţite. Şi aici mă refer în special la creşterea economică şi la inflaţie, care să fie mai scăzută. Dacă aceste ţinte sunt atinse, atunci ţara va avea la dispoziţie o alegere – fie să intre în Eurozonă, fie să amâne această intrare. Şi chiar dacă ar intra, s-ar regăsi pe poziţia statelor din nordul Europei, nu al grupului sudic. Deci ideea nu este să intri cu toate riscurile şi politici proaste, ci de a avea forma economică necesară pentru putea beneficia de pe urma aderării la Zona Euro.
Dar dacă statele aflate în afara Eurozonei nu îndeplinesc standardele şi nu aderă suficient de rapid, atunci aceste state vor mai avea vreun cuvânt de spus la capitole importante precum uniunea bancară, uniunea fiscală, conceptele care ar trebui să scoată Uniunea din criză?
Asta depinde de ceea ce vorbim. Regulile fiscale au sens pentru toată lumea deoarece orice ţară are nevoie de mai multă disciplină fiscală. Iar Grecia e exemplul pentru ce înseamnă să neglijezi di