În această săptămână, în seara zilei de 14 noiembrie se va lăsa sec, urmând ca de pe 15 noiembrie, credincioşii ortodocşi şi greco-catolici să intre în Postul Crăciunului, care se va încheia pe 24 decembrie, atunci când vor sărbători Naşterea Domnului Isus Hristos.
Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi e considerat mai uşor, din punct de vedere al alimentaţiei, faţă de celelalte posturi din calendarul ortodox. Postul Crăciunului a fost rânduit de Biserică pentru pregătirea credincioşilor în vederea întâmpinării marelui Praznic al naşterii Domnului. El aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, care au petrecut timp îndelungat în post şi rugăciune, în aşteptarea venirii lui Mesia.
Ca vechime, cele dintâi menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei. La început, creştinii nu posteau toţi în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau şapte zile, alţii şase săptămâni. Sinodul local din Constantinopol din anul 1166 a uniformizat durata acestui post, hotărând ca toţi creştinii să postească 40 de zile, cu începere de la 15 noiembrie.
Prin lungimea şi durata lui, acest post aminteşte de postul de 40 de zile al lui Moise de pe Muntele Sinai, când proorocul aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră. Asemenea şi creştinii, postind 40 de zile, îşi curăţă sufletele şi trupurile şi se învrednicesc pentru a primi Cuvântul lui Dumnezeu, Cuvântul cel Viu, nu scris cu litere, ci întrupat şi născut din Sfânta Fecioară. În post sunt interzise alimentele de origine animală adică carnea, laptele şi ouăle şi sunt permise alimentele vegetale. În Postul Crăciunului sunt mai multe dezlegări la peşte, ulei şi vin, fiind aşadar un post mai uşor faţă de cel al Paştelui.
Astfel, pot fi mâncate preparate din peşte în toate zilele de sâmbătă şi dum