Dincolo de programe de guvernare si promisiunile interne, sunt cel putin sase mize majore ale alegerilor programate pe 9 decembrie. In esenta este vorba de miza energetica, politica, militara, miza statului de drept, miza europeana si, in fine, una foarte personala. Ce inseamna in detaliu aceste mize si de ce alegerile din 2012 trebuie vazute in primul rand prin prisma atingerii sau ratarii acestor mize capitale pentru viitorul Romaniei.
1. Miza energetica. Miza declarata a Romaniei este securizarea consumului energetic si cresterea independentei fata de importurile de gaze din Rusia. De ce e atat de mare reticenta fata de importurile din Rusia? Primul motiv este comercial: Gazprom impune partenerilor slabi de negociere termeni defavorabili in contracte (preturi la gaze calculate in functie de cotatia mereu crescatoare a petrolului, cantitati pe care importatorul e obligat sa le cumpere). Al doilea motiv este politic: Gazprom, companie la care statul rus e actionar majoritar, urmeaza directia politica dictata de Kremlin in detrimentul logicii pietei, ceea ce inseamna distorsionarea actului economic.
Ultimii ani au adus pentru Romania mai multe vesti bune in ceea ce priveste asigurarea independentei energetice. Prima este legata de gazoductul Nabucco, care ar putea aduce in Europa, via Romania, gaze din Azerbaidjan. A doua veste buna este proiectul AGRI, prin care gazul natural din Azerbaidjan ar putea fi adus lichefiat in Constanta, via Georgia. A treia veste buna este descoperirea unor zacaminte consistente de gaze naturale de catre consortiul OMV Petrom - ExxonMobil in Marea Neagra. A patra veste buna este existenta unor zacaminte de gaze de sist in Romania, cu gigantul american Chevron primind patru concesiuni de explorare.
Fiecare dintre aceste proiecte depinde fie de factori externi si factori interni (primele doua),