O nouă librărie Humanitas s-a deschis la Cişmigiu, în clădirea istorică ce găzduia faimosul restaurant Gambrinus, unde boema bucureşteană se aduna pe vremuri la o bere şi la o mică bârfă terapeutică. Librăria are ştaif, arată superb şi a fost lansată în circuitul cultural bucureştean cu surle şi trâmbiţe.
Deşi este foarte spaţioasă, noua casă a cărţii Humanitas s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de oameni avizi de cultură, unii dintre cei veniţi mai târziu fiind nevoiţi să stea afară, pe trotuar, atât de mare era aglomeraţia.
„Risipa de risipire"
Dar dacă deschiderea librăriei a fost un excelent pretext de adunare a oamenilor de carte şi spirit din oraş, adevăratul star al serii a fost noua lucrare a lui Andrei Pleşu, „Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste", care a deschis în trombă seria lansărilor.
„Aici este o brutărie spirituală", a precizat de la bun început Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas. „În mintea mea, «pâinea noastră cea de toate zilele» nu este o mulţumire pentru pâinea pe care o avem zi de zi. Lucrul acesta ţine de o administraţie şi de felul în care se organizează oamenii. Iisus n-a venit pe lume ca să le dea oamenilor să mănânce zi de zi, ca pâine materială. Pâinea pentru care i se mulţumeşte este pâinea spiritului. Distincţia e făcută limpede în Evanghelie. Dacă dieta spirituală presupune cartea, este normal ca o casă a cărţii să se deschidă cu o carte despre mesajul spiritual, cel mai frumos dar care i-a fost făcut omului pe lume."
Iar Andrei Pleşu a precizat că prin demersul său de a scrie o carte pe teme religioase el încearcă să cucerească două categorii de intelectuali, pe de o parte pe clerici şi pe de alta pe oamenii de cultură laici: „În lumea de astăzi, dacă scrii o carte pe teme religioase şi nu eşti teolog sau popă, trebuie să te explici, fiindcă eşti suspect. Din partea teolo