Întâmplător, la duș sau, pur și simplu, când te îmbraci, îți dai seama că ceva nu e în regulă cu sânii tăi. Palpezi și simți că, undeva, sub piele, a apărut ceva. Nu intra în panică, mergi la medic! Întâmplător, la duș sau, pur și simplu, când te îmbraci, îți dai seama că ceva nu e în regulă cu sânii tăi. Palpezi și simți că, undeva, sub piele, a apărut ceva. Nu intra în panică, mergi la medic!
Mai devreme sau mai târziu, fiecare trece printr-un moment legat de starea de sănătate. Iar când vine vorba de suspiciunea unei afecțiuni a aparatului genital sau a sânului, lucrurile se complică. Și asta pentru că, în loc ca primul pas să fie vizita la medic, obișnuim fie să ne închidem în noi, fie să cerem părerea oricui altcuiva decât a unui specialist. Așa se face că, din nefericire, în jur de 7.000 de românce primesc, anual, cutremurătorul diagnostic de cancer la sân, în vreme ce 4.000 mor din cauză că se prezintă la medic abia când boala se află în stadiu foarte avansat și nu se mai poate face nimic. Dar nu e cazul să te sperii, ci să iei măsuri! Aproape 40% dintre femei observă, la un moment dat, cel puțin o formațiune ciudată la nivelul sânului. Asta nu înseamnă neapărat cancer, însă nici nu trebuie ignorată o astfel de situație.
Înainte de toate, e bine de știut faptul că nu orice nodul presupune o tumoră canceroasă, dar și că, în multe cazuri, diagnosticul de cancer se pune în urma apariției unui nodul. Totuși, depistată din vreme, boala are șanse maxime de vindecare. De aceea, e indicat să ne obișnuim cu examinarea amănunțită a propriului trup. O autopalpare lunară a sânilor și a regiunii axilelor, la câteva zile după menstruație, ne ajută să depistăm din vreme orice neregulă. Dacă, la un moment dat, apare un nodul, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la medicul de familie, pentru a-ți lua trimiterea către un specialist. Numai acesta poate