Prim ministrul turc Recep Erdogan a anunţat faptul că Guvernul turc va analiza posibilitatea reintroducerii pedepesei capitale, cel mai probabil pentru crime privind terorismul.
Erdogan a declarat duminică, 11 noiembrie că “Puterea (de a ierta un criminal – n.r.) îi aparţine familiei victimei, nu nouă. Trebuie să facem ajustările necesare”. El a menţionat potrivit agenţiei Anadolu, că „Pedeapsa cu moartea există în SUA, în Rusia, în China, în Japonia (…) Prin urmare, trebuie să ne reevaluăm poziţia”. Potrivit Agerpres, Erdogan a vorbit despre această posibilitatea de a reintroduce pedeapsa capitală după 10 ani pentru prima dată săptămâna trecută, liderul rebel kurd aflat în închisoare, Abdullah Ocalan fiind primul nume vehiculat de premier pentru aplicarea unei astfel de măsuri.
Sugestia sa de a înscrie acest subiect pe agenda parlamentului survine în plină grevă a foamei a circa 700 de deţinuţi kurzi în închisorile turce. Ei cer îmbunătăţirea condiţiilor de încarcerare a lui Abdullah Ocalan, plasat în izolare de un an şi jumătate.
Sâmbătă, mai mulţi deputaţi ai Partidului pentru Pace şi Democraţie (BDP) s-au alăturat mişcării deţinuţilor kurzi lansată la 12 septembrie şi pe care Erdogan a calificat-o drept „show”, „şantaj” şi ‘”cacealma”. Persoanele în greva foamei cer ca avocaţii lui Ocalan să-l poată vizita din nou pe insula Imali, la sud de Istanbul, unde este ţinut închis, precum şi ridicarea restricţiilor privind folosirea limbii kurde.
PKK este considerat o organizaţie teroristă de către Ankara, Uniunea Europeană şi SUA. Circa 45.000 de persoane au murit după ce PKK a pus mâna pe arme în 1984 pentru autonomia sud-estului Turciei, unde kurzii sunt majoritari. Abdullah Ocalan a fost arestat şi condamnat la moarte pentru trădare în 1999, o pedeapsă comutată în închisoare pe viaţă în octombrie 2002 după abolirea pedepsei cu moartea