Sindicatele voiau să lase avioanele la sol pe 14 noiembrie, dar nu au strâns destule semnături, iar zborul programat al premierului a fost argumentul suprem în replica administraţiei.
Angajaţii Tarom au ameninţat săptămâna trecută că ar putea declanşa greva generală prin oprirea tuturor zborurilor în data de 14 noiembrie, aceştia fiind nemulţumiţi de noii manageri şi de modul în care este administrată compania aeriană. Ieri, liderii de sindicat s-au întâlnit cu noua conducere, dar nu au fost în măsură să prezinte un număr suficient de semnături din partea membrilor, astfel încât să poată declanşa o grevă legală, astfel că au renunţat.
De cealaltă parte, administraţia a invocat împotriva grevei şi un motiv mai puţin obişnuit: zborul către Bruxelles pe care premierul Victor Ponta îl avea programat exact pentru data de 14 noiembrie. „Pentru ei, era mai important faptul că premierul trebuie să plece la Bruxelles decât problemele cu care se confruntă compania. Nu vom mai face nicio grevă, pentru că nu s-au strâns destule semnături. Noi, de la Tehnic, avem destule, dar ceilalţi nu au avut, aşa că nu ne asumăm riscul unei greve ilegale“, a declarat pentru „Adevărul“ Aurel Curdov, secretarul general al Sindicatului Naţional Tehnic Tarom.
Solidaritate cu Europa doar pe hârtie
Această grevă era prevăzută şi ca o mişcare de solidaritate cu sindicatele companiilor aeriene din Europa, o oportunitate venită la fix pentru ca sindicaliştii din Tarom să-şi pună pe tapet nemulţumirile de ordin intern. „Noi, în România, am fi avut o acţiune de solidaritate odată cu greva generală de pe plan european, dar acum nu mai putem face nimic, pentru că noua legislaţie privind dialogul social face imposibilă practic declanşarea unei greve. Aşa că vom fi alături de colegii din Europa doar prin brasarde tricolore şi pancarte“, ne-a mai spus liderul sindical.