Statele membre ale zonei euro cel mai grav afectate de criza datoriilor suverane ar putea să îşi folosească o parte a rezervelor de aur drept garanţie pentru obligaţiunile pe care le emit, se arată într-un raport citat de către Consiliul Mondial al Aurului (CMA).
O astfel de iniţiativă ar reprezenta o măsură temporară care să stimuleze revenirea economică în aceste ţări, deoarece le-ar permite să se împrumute la costuri mai reduse, consideră profesorul Ansgar Belke, expert monetar în cadrul Comitetului Economic şi pentru Afaceri Monetare din Parlamentul European, autorul raportului intitulat "O politică monetară mai eficientă în zona euro - obligaţiuni guvernamentale garantate cu aur".
"Utilizarea aurului drept garanţie pentru noi emisiuni de obligaţiuni suverane ar atenua din presiunile pe termen scurt (n.r. cu privire la finanţare) şi ar facilita revenirea creşterii economice", a declarat domnia sa, precizând că titlurile garantate cu aur prezintă avantaje faţă de celelalte instrumente monetare neconvenţionale pe care Banca Centrală Europeană (BCE) le-a introdus pentru a combate criza datoriilor din zona euro. "Balanţa contabilă a BCE ar fi, în cea mai mare parte, neafectată de această măsură, deoarece aurul aflat în rezervele băncilor centrale ale statele membre ale zonei euro ar fi mai mult decât suficient pentru garantarea obligaţiunilor. Decizia ar reduce randamentele titlurilor suverane fără să crească inflaţia şi ar oferi unora dintre ţările cele mai îndatorate din zona Euro timpul adiţional necesar pentru realizarea reformei şi a revenirii economice", a mai precizat Ansgar Belke.
Raportul arată că nu toate statele care se finanţează la costuri ridicate deţin suficient aur astfel încât garantarea obligaţiunilor suverane cu metalul preţios să reprezinte o soluţie viabilă, în această categorie încadrându-se Grecia, Irlanda şi Spania. În schimb