Scris de Dan Birta - ANAT propune impozitarea bacşişului ospătarilor pentru a creşte veniturile la buget.
Ospătarii vor fi controlaţi în lejeria intimă, iar chelneriţele la sutien. Şefii agenţiilor de turism vor să scoată la lumină şi ultimul bănuţ de la „bogătanii” de ospătari şi să-l impoziteze. Aşa va scăpa România de criză. Tot românul ştie că salariile ospătarilor sunt printre cele mai mici, ei completându-şi veniturile cu ciubucul primit de la unii clienţi. Dar, în ultima vreme, de când cu criza economică, foarte puţini sunt consumatorii care lasă bacşiş. Lucru ce nu este de condamnat.
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) propune Ministerului Finanţelor tipărirea bacşişului pe nota de plată din restaurante. Iniţiativa este agreată de o parte dintre proprietarii localurilor, care cred că vor avea un control mai bun asupra veniturilor restaurantului. Alţii, resping ideea din start, pe motiv că se va încărca factura clientului.
„ANAT şi FAPT cer Ministerului Finanţelor legalizarea bacşişului în restaurante. Asta înseamnă că scot la alb şi bacşisul chelnerului, care astfel va fi declarat şi fiscalizat”, a declarat Corina Martin, preşedintele ANAT şi al Federaţiei Asociaţiilor Patronatelor din Turism (FAPT).
Ea spune că restaurantele îşi vor stabili nivelul „atenţiei” plătite chelnerilor, care trebuie sa fie undeva peste 10%, şi astfel statul va colecta mai multe taxe şi impozite.Nu sunt de acord
Din consultările avute cu câţiva patroni de restaurante şi persoane reprezentative ale turismului bihorean, şi nu numai, reiese faptul că ideea cu impozitarea bacşişului nu se poate aplica la noi.
„Eu nu cred că asta este o soluţie la momentul prezent. Alimentaţia este la pământ. S-ar încărca şi mai mult nota clienţilor puţini. Şi apoi nu toţi lasă bacşiş. Ospătarii câştigă foarte puţin, din ciubuc îşi mai completează şi ei venitur