Bugetul Greciei pe anul viitor a fost adoptat în cursul nopţii de duminică spre luni şi prevede noi economii în valoare de 9,4 miliarde de euro. Au spus "da" peste 150 de deputaţi din totalul de 300, între care parlamentarii celor trei partide ale coaliţiei guvernamentale - Noua Democraţie, de dreapta, socialiştii de la Pasok şi Stânga Democrată, potrivit Rador. Votul a fost al doilea pas în eforturile Greciei de deblocare a creditului extern, după adoptarea, săptămâna trecută, a unui plan de austeritate care prevede economii bugetare dureroase de peste 18 miliarde de euro până în 2016.
Noi proteste
Şi atunci şi acum, grecii au ieşit pe străzi pentru a protesta faţă de un regim de austeritate, pe care spun că nu îl mai pot suporta. În Piaţa Syntagma din capitala elenă s-au aflat 15.000 de oameni, care au protestat însă paşnic. Joia trecută, înainte de adoptarea planului de austeritate, pe străzile Atenei s-au aflat 70.000 de oameni, iar manifestaţia a degenerat în violenţă.
"În zona euro, Grecia clocoteşte" titrează To Vima, care scrie că în timp ce cetăţenii se zbat între incertitudine şi furie, tragedia greacă se prelungeşte deoarece mult-aşteptatul ajutor financiar nu va fi acordat până când UE şi FMI nu vor ajunge la un acord asupra unei soluţii de ansamblu pentru problema Greciei. Ţara trebuie să găsească 5 miliarde de euro până la sfârşitul acestei săptămâni pentru a-şi achita datoriile, al căror termen de rambursare începe în data de 16 noiembrie, relatează Financial Times. Creditorii internaţionali nu au luat încă decizia privind acordarea următoarei tranşe de asistenţă financiară în valoare de 31,5 miliarde de euro, în pofida aprobării de către Atena a noului buget.
Pe hârtie, venituri mai mici
În timp ce grecii obişnuiţi se clatină sub măsurile de austeritate stricte, bogaţii acestei ţări continuă să se sustragă d