În România mor din cauza pneumoniei mai mulţi copii decât în India, Bangladesh sau Nigeria, potrivit Societăţii Române de Pediatrie Infantilă. Deşi este disponibil de mai mult timp pe piaţă, vaccinul anti-pneumococ nu este foarte accesibil, pentru că preţul său, în medie de 250 de lei, trebuie plătit intergral de părinţi. Alte ţări, cum ar fi Grecia, Polonia sau Bulgaria, au introdus acest vaccin în programul naţional de imunizare.
Pneumonia rămâne principala cauză a mortalităţii infantile în lume şi în România, potrivit Societăţii Române de Pediatrie Infantilă. Ţara noastră înregistrează cea mai mare rată de mortalitate infantilă din această cauză, la nivel mondial - 29% - mai mare decât în India, Bangladesh, Nigeria.
În România, vaccinarea anti-pneumococ este disponibilă de mai mult timp pentru a creşte protecţia împotriva bolilor pneumococice invazive şi non-invazive - câteva zeci de mii de copii fiind imunizaţi până acum împotriva efectelor pneumococului.
Costul vaccinării împotriva pneumococului este suportat însă de către părinţiîn România, în timp ce multe dintre ţările din vecinătatea ţării noastre, cum sunt de exemplu Bulgaria, Polonia sau Grecia, au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ în programele naţionale.
Anul trecut, 1,3 milioane de copii sub 5 ani au murit în întreaga lume din cauza acestei boli prevenibile şi tratabile.
În cadrul campaniei ''Să protejăm împreună copilăria'', Societatea Română de Pediatrie marchează pe 12 noiembrie Ziua Mondială a Pneumoniei, cu scopul de a atrage atenţia asupra acestei boli prevenibile care rămâne principala cauză de deces la copiii sub 5 ani, atât la nivel internaţional, cât şi în România, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cu această ocazie, Societatea Română de Pediatrie (SRPED) trage un semnal de alarmă asupra incidenţei ridicate a acestei boli în România.