Igor Boţan: CEC insistă asupra şanselor egale pentru toţi concurenţii electorali. Cu un an în urmă, Comisia Electorală Centrală a început să lucreze la o lege a finanţării partidelor, între alegeri şi în timpul campaniei electorale. Pentru a combate corupţia, desigur dar şi pentru a da şanse egale partidelor care intră în cursa electoral. Care este motorul acestei reforme care însă nu a ajuns în parlament, l-a întrebat Vasile Botnaru pe analistul Igor Boţan.
Igor Boţan: „Acum un an de zile Comisia Electorală Centrală a anunţat un proiect pe care îl desfăşoară până în prezent, de modificare a legislaţiei privind finanţarea partidelor, între campaniile electorale şi în campania electorală. Concepţia Comisiei Electorale Centrale este una, dacă putem spune aşa, globală, prevede modificarea a 7 legi şi se bazează pe recomandările GRECO şi ale Consiliului Europei privind finanţarea partidelor.”
Europa Liberă: Ce e aceasta GRECO?
Igor Boţan: „Grupul ţărilor care luptă împotriva corupţiei la care a aderat şi Republica Moldova. Recomandările făcute la adresa Republicii Moldovei, după alegerile precedente, acuma au fost luate în calcul de către Comisia Electorală Centrală, care a invitat şi un şir de organizaţii nonguvernamentale specializate, precum şi organizaţii internaţionale de asemenea specializate în domeniul finanţării partidelor.”
Europa Liberă: Finanţarea partidelor ţine mai curând nu de filosofia dezvoltării sistemului politic, ci, întâi de toate, de o utilitate publică imediată: lupta cu corupţia. Din această perspectivă, intervine CEC-ul sau nu?
Igor Boţan: „Exact. Se are în vedere lupta cu corupţia prin instrumente precum transparenţa, dar mai există şi o altă abordare, din punctul meu de vedere, corectă din partea Comisiei Electorale Centrale: cum să ofere şanse relativ egale pentru toţi concur