"Este stânga într-o situaţie de moarte cerebrală?", se intitulează un manifest apărut recent în Franţa. Autorul lui, un sociolog militant de stânga, se întreabă dacă nu cumva în Franţa asistăm la o abrutizare intelectuală.
Sociologul Philippe Corcuff, care militează de 35 de ani în rândurile diverselor formaţiuni de stânga, publică acest manifest-pamflet cu titlu provocator, în speranţa că el i-ar putea scutura pe intelectuali dintr-o anumită somnolenţă. În paranteză fie spus, acest manifest se înscrie într-o lungă tradiţie de astfel de publicaţii, cele mai recente şi care au avut un răsunet important fiind broşura "Indignaţi-vă", scrisă de Stephen Hessel, precum şi un "manifest al economiştilor disperaţi".
Philippe Corcuff pune în lumină mai multe situaţii paradoxale în ce priveşte stânga franceză. Ea a câştigat alegerile prezidenţiale, precum şi cele legislative într-un moment când s-ar afla de fapt "într-o stare de descompunere intelectuală". Franţa are un preşedinte de stânga într-o ţară dominată de ideile dreptei, mai scrie autorul manifestului, iar în prezent, Partidul Socialist nu are nici o viziune de ansamblu în privinţa societăţii şi a viitorului.
Philippe Corcuff recurge la un ton extrem de ofensiv şi critic în acest scurt text. A fost o vreme, spune el, când stânga cucerea electoratul întâi prin ideile sale şi doar apoi prin intermediul urnelor. Această hegemonie culturală şi intelectuală a stângii pare însă a fi de domeniul trecutului. Astăzi, stânga confundă ideile cu sloganurile de tip marketing. A gândi înseamnă a interpela prejudecăţile, a critica locurile comune, a te distanţa de evidenţe şi de ceea ce este imediat (de "imediatitate"), a reformula concepte, a pune în relaţie diverse dimensiuni… Or, astăzi, conchide sociologul francez, stânga nu-şi mai asumă această muncă de reflecţie. El mai deplânge "profesionalizarea politi