La Aninoasa (judeţul Dâmboviţa), cineva s-a gândit că numai cultura poate salva spiritele; că localitatea nu trebuie să aţipească în plin mileniu III, că nu trebuie să-şi piardă identitatea, specificul naţional, suflul creaţiei şi bucuria de a trăi. O confirmă şi manifestarea "Zilele Culturii în Aninoasa", aflată la a X-a ediţie, care s-a desfăşurat, cu mare fast, în perioada 8-10 noiembrie. Artizanii acestei întâlniri de zile mari au fost Primăria localităţii, în frunte cu primarul Constantin Maricescu, şi neobositul organizator Victor Mihalache, de profesie jurnalist.
Aşadar, timp de trei zile, localitatea, aflată la câţiva kilometri de vechea cetate de scaun a Târgoviştei - cel mai important centru economic, politico-militar şi cultural-artistic al Ţării Româneşti, mai bine de trei secole (1396 - 1714), a fost în sărbătoare. Una în care tradiţia şi modernitatea au făcut loc evocărilor, amintirilor, talentelor şi elanului creator al zonei. Sub semnul muzicii - populară şi clasică, al artelor vizuale - dans, teatru, pictură, sculptură, fotografie - participanţii şi invitaţii din toată ţara au înscris, împreună, în istoria zonei, încă un capitol de rezistenţă prin vocaţie culturală. Sau, altfel spus, un act de voinţă, de pasiune şi dăruire, un fel de eternă reîntoarcere a generaţiilor spre matcă... Între invitaţii de onoare s-au aflat scriitorul şi poetul George Coandă, acad. Ştefan Ştefănescu, precum şi col. (r) dr. Alexandru Manafu, Constantin Enceanu, Văru' Săndel, Simona Dinescu, iar din străinătate - delegaţia Comunei Solarino din Sicilia-Italia.
Manifestarea a debutat la Mănăstirile Dealu şi Viforâta - monumente de cult de importanţă naţională, aflate pe raza localităţii Aninoasa - cu slujba de sărbătorire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, "pomenirea aninoşenilor şi a tuturor artiştilor, trecuţi în nefiinţă".
Programul manifestării