Legea produselor petroliere în varianta propusă de Ministerul Economiei şi votată în şedinţa Guvernului este anticoncurențială deoarece prevede un tratament diferit faţă de operatorii de pe piaţă, susţine ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa
„Noi susţinem proiectul doar cu excepţia acestei poziţii, care, de fapt, duce spre întoarcerea la anii când se importa benzină şi motorină cu canistra (mă iertaţi de expresie), ceea ce nu este corect. Noi riscăm să pierdem şi taxa pe valoare adăugată şi acciz, care azi se achită de către importatori, dacă admitem formula prezentată de către colegii noştri. Şi eu cred dă noi am expus punctul nostru de vedere suficient de clar la acest capitol. Este unul principial şi unul care să nu admită deformarea situaţiei la capitolul administrare bugetar-fiscală", a declarat Veaceslav Negruța într-un interviu pentru Europa Liberă.
De cealaltă parte, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, consideră că această lege, din contra, va stimula concurența pe piața petrolieră.
"Ei văd anumite riscuri, dar eu nu am înțeles care sunt acestea. Pe colegii de la Ministerul Finanțelor nu-i aranjează, cel puțin asta spun public, propunerea noastră ca să oferim dreptul consumatorilor mari să se autoasigure cu produse petroliere. Astfel vom băga mai multă concurență pe această piață. Sper că cei de la Ministerul Finanțelor vor înțelege că toți trebuie să facem un efort de administrare în plus, pentru că se merită", afirma săptămâna trecută Valeriu Lazăr.
Guvernul Republicii Moldova a aprobat la începutul lunii octombrie un proiect de lege care liberalizează accesul pentru noi jucători pe piaţa produselor petroliere. Astfel şi producătorii agricoli vor putea efectuat importul de benzină şi motorină, dar pentru consum propriu. Documentul a stârnit discuţii aprinse la Guvern.
Ce l-a înfuriat pe Vlad Filat
Ministrul Finanţelor Ve